Υπογεγραμμένα Disney Comics

Ό,τι έχω και δεν έχω από υπογεγραμμένα τεύχη της Disney. Enjoy!

Epic Mickey - Επική ανάλυση

Ύστερα από ~10 ημέρες ανηλεούς ενασχόλησης με το Epic Mickey, κατάφερα να βάλω τις σκέψεις μου σε μία σειρά και να καταγράψω ό,τι Disneικές αναφορές μπορούσα να διακρίνω. Και πιστέψτε με, δεν ήταν καθόλου λίγες. Ένας επικός τίτλος το δίχως άλλο.

Φάρσα ή κέρασμα;

Κόψιμο και λογοκρισία χωρίς λόγο και αιτία. Μία ιστορία που ακόμη και ο Carl Barks δεν κατάφερε να σώσει από τις ψαλίδες του καθωσπρεπισμού.

Διαπλεκόμενα συμφέροντα

Μία σύζυγος που ανησυχεί για τον άντρα της, ένας προγραμματιστής ηλεκτρονικών στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, ένα ασήμαντο έλλειμμα λίγων σεντς, ένας εφημεριδοπώλης που πλέκει αστυνομικά σενάρια, ένας υποψήφιος δήμαρχος που υπόσχεται καλύτερες ημέρες...

Whatever happened to Scrooge Mc Duck ?

Πώς θα ήταν μία Λιμνούπολη χωρίς τον Σκρουτζ; Από ποιους σχεδιαστές πέθανε και για ποιον λόγο; Τι στάση κράτησε η Disney; Ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα α-λα Whatever happened to the Man of Steel. Whatever happened to Scrooge λοιπόν!

Καλώς ορίσατε στο PK World, έναν κόσμο αφιερωμένο στο bacground γνωστών και άγνωστων ιστοριών!

Το PK World είναι κατά κύριο λόγο ένα blog αφιερωμένο σε διάφορες αλλά διόλου αδιάφορες ιστορίες Disney, οι οποίες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον, μιας και από πίσω τους κουβαλούν ίντριγκες, πισώπλατα μαχαιρώματα, διπλωματικά επεισόδια, λογοκρισίες και δε συμμαζεύεται. Από εκεί και πέρα βλέπουμε με τι άλλο θα ασχοληθούμε, πάντα όμως στα πλαίσια της Disney και του background της εκάστοτε ιστορίας .

Thursday, March 21, 2013

Υπογεγραμμένα Non-Disney Comics

Όπως είχα αναφέρει, ιδού ό,τι έχω από signed κόμικς εκτός Disney. Αφορά εκδόσεις από ξένους δημιουργούς. Από Έλληνες έχω λίγα πράματα επειδή δεν ασχολούμαι και τόσο με την ελληνική σκηνή, ίσως κάποια στιγμή αργότερα να κάνω και ένα τελευταίο τρίτο post αφιερωμένο σε αυτούς, αν και θα είναι σαφώς φτωχότερο.

Ξεκινάμε με τον Achdé, τον νεότερο σχεδιαστή του Λούκυ Λουκ που διαδέχθηκε τον Morris. Επηρεασμένος από τον Hergé (δημιουργό του Τεν Τεν), σε μία προσπάθεια φόρου τιμής στο ψευδώνυμό του, μιμήθηκε το τέχνασμά του. Όπως ο Georges Prosper Remi έγινε ο Hergé, έτσι και ο Hervé Darmenton έγινε γνωστός ως Achdé.


 Τα παραπάνω τεύχη είναι τα τεύχη #76,77,78 της Μαμούθ Κόμιξ. "Η ωραία Προβένς", "Οι Ντάλτον στην κρεμάλα" και "Ο άνθρωπος από την Ουάσιγκτον" αντίστοιχα. Ο Achde είχε έρθει στην Ελλάδα για τα 50 χρόνια Αστερίξ με προτροπή από το Γαλλικό Ινστιτούτο όπου και υπέγραψε στους θαυμαστές του. Αναλυτικότερη παρουσίαση μπορείτε να δείτε εδώ πέρα. Στον Άβερελ ο Achde ήθελε να γράψει "πεινάω" ή "τρώω" ή κάτι τέτοιο. Επειδή δεν ήταν σίγουρος πώς γράφεται, ο χρόνος ήταν περιορισμένος και δεν κατάλαβε καλά τι του έλεγε ο μεταφραστής, έγραψε το "TROO" που βλέπετε παραπάνω.


Στη συνέχεια ο Bruno Brindisi, σχεδιαστής ορισμένων Dylan Dog. Είχε έρθει στο Comicdom ως καλεσμένος από την Jemma Press. Ο τύπος έκανε ολόκληρη ζωγραφιά που του πήρε πάνω από 5 λεπτά. Τώρα φανταστείτε πως έκανε τέτοια σκίτσα σε όποιον πήγαινε να τον δει και όχι μόνο σε εμένα. Για σύγκριση έχω βγάλει και την τυπωμένη εικόνα του βιβλίου στην αριστερή σελίδα, που με μία πρώτη ματιά δεν καταλαβαίνεις τη διαφορά. Κάλλιστα θα μπορούσε η εικόνα στα δεξιά να συμπεριλαμβάνεται στην έκδοση.


 Καλεσμένος της Jemma πάλι σε άλλο Comicdom, ο Douglas Paszkiewicz με το "Arsenic Lullaby / Δηλητηριώδες Νανούρισμα". Πολύ ανοιχτόκαρδος και χαβαλετζής άνθρωπος που προσπαθεί να το παίξει τελείως κάφρος. Πιστεύω πως ευχαριστήθηκε την έκθεση περισσότερο από πολλά άλλα μεγαλύτερα ονόματα που έχουν περάσει από το Comicdom, κι αυτό πέρασε και στο κοινό.


Παρακάτω βλέπουμε έναν τσίφτη και μπεσαλή, μπαγάσα και καραμπουζουκλή, έναν μάγκα ρεμπέτη διά χειρός David Prudhomme. Κλασικά σε ένα Comicdom που είχε έρθει, ο κόσμος σχημάτιζε μεγάλες ουρές για μία υπογραφή του. Πολύ έξω καρδιά άνθρωπος και θαυμαστής της Ελλάδας, μπορεί να το καταλάβει κανείς άλλωστε από το γεγονός ότι ένας Γάλλος έφτιαξε μία ιστορία ονόματι "Ρεμπέτικο".


 
  
Στο V For Vendetta, διακρίνει κανείς έναν V που έχει φτιάξει ο εικονογράφος του κόμικ, David Lloyd. Είχε έρθει μέσω του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κόμικς Αθήνας. Λίγο πολύ το κόμικ είναι γνωστό, επομένως δεν θα αναφερθώ περαιτέρω. 


 
Ο Romano Molenaar, διάδοχος του προηγούμενου σχεδιαστή του Storm (Don Lawrence), υπογράφει στο ολλανδικό τεύχος του Storm. Αυτό έγινε μέσω του GreekComics.gr, όταν τα παιδιά ανέλαβαν να βγάλουν στα ελληνικά τη σειρά που είχε μείνει ημιτελής τη δεκαετία του '80.




Το Chaos Effect είναι η αγγλική έκδοση που περιλαμβάνει "Τις φάλαγγες της Μαύρης Τάξης" και ην παρτίδα κυνηγιού" από τον Enki Bilal.Είχε έρθει πριν λίγες ημέρες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Δυστυχώς δεν ήταν προετοιμασμένος για signing και με το ζόρι του αποσπάσαμε μερικές υπογραφές στο τέλος της ομιλίας του. Πρέπει να έβαλε περίπου 20 υπογραφές στο πόδι όπως βρισκόταν πάνω στη σκηνή.

  

Ο Ιταλός Milo Manara σε ένα Comicdom που είχε έρθει μάζεψε πιστεύω μία από τις μεγαλύτερες σειρές που έχω δει ποτέ στην έκθεση, με αποτέλεσμα να μετακινηθεί ο Manara στο εστιατόριο του κτηρίου και η σειρά να μεταφερθεί εκεί πέρα. Είχα και μία υπογραφή του ακόμα στον κατάλογο του Comicdom, όμως δυστυχώς τον έχασα. Τυχερός όποιος τον βρήκε.



Τέλος, πάμε και σε μερικά υπερηρωικά. Σαφέστατα δεν είναι αυτός ο τομέας προτίμησής μου, όμως έχω κι εδώ μερικά πραγματάκια. Το πρώτο είναι μία αφίσα limited στα 250 αντίτυπα, υπογεγραμμένη από τον Doug Braithwaite που είχε έρθει στην Ελλάδα ως καλεσμένος του κομιξομάγαζου "Relax Your Soul" στα Εξάρχεια.


Το παρακάτω είναι το "Crisis on Infinite Earths", το πρώτο μεγάλο συγκεντρωτικό event που δημιουργήθηκε από την DC ώστε να σουλουπώσει το σύμπαν της. Έχω δύο εκδόσεις, η μία είναι το κόμικ και η άλλη είναι η ιστορία σε βιβλίο, από τον ίδιο τον συγγραφέα, τον Marv Wolfman. Από τον συγκεκριμένο έχω υπογεγραμμένο και το "Scrooge's Quest" το οποίο παρουσίασα στον τομέα με τα Disney κόμικς.




Αυτά κι από τα κόμικς εκτός Disney. Με κάθε νέα προσθήκη θα γίνεται και το ανάλογο update. Πλησιάζει και το Comicdom, μια χαρά. 

Tuesday, March 05, 2013

Υπογεγραμμένα Disney Comics

Under popular demand, παρακάτω θα παρουσιάσω ό,τι υπογεγραμμένα τεύχη έχω από Disney σχεδιαστές. Σύντομα θα ακολουθήσει και post από πράγματα που έχω από Non Disney δημιουργούς. 

Πρώτα απ' όλα θέλω να κάνω σαφές πως το παρακάτω post σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί στο να πουλήσω μούρη και να το παίξω ποζεράς (ναι, με πιστέψατε τώρα... :P). Υπάρχουν άτομα που έχουν πράγματα τα οποία ούτε καν έχω φανταστεί, από δημιουργούς που πλέον δεν βρίσκονται εν ζωή. Επίσης, αν δεν υπήρχαν συγκεκριμένοι φίλοι, πολλά από αυτά δεν θα βρίσκονταν στη συλλογή μου. Κυρίως αναφέρομαι στον JohnyMZ που έχει στείλει κόμικς για υπογραφή σε ορισμένους (Ιταλούς κυρίως) δημιουργούς.

Αφού λοιπόν απέδωσα τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, πάμε να δούμε τι έχουμε μαζέψει με το πέρας των χρόνων. Μου φαίνεται πρώτα θα εξαντλήσω του Don Rosa. 


Ο Βίος και η Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ [link]

Το 2004 για τον εορτασμό των 2.000 τευχών του Μίκυ Μάους, ο Τερζόπουλος διοργάνωσε μία σειρά εκδηλώσεων για να το γιορτάσει. Στο ΚΟΜΙΞ #197 που κυκλοφόρησε Παρασκευή, ανακοινώθηκε πως το ερχόμενο Σάββατο (δηλαδή ΜΟΛΙΣ μία ημέρα μετά), ο Don Rosa θα βρισκόταν στο βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης για να υπογράψει το νέο βιβλίο που θα παρουσιαζόταν για πρώτη φορά στο κοινό. Αναφέρομαι φυσικά στην συγκεντρωτική έκδοση του βίου και της πολιτείας που έδειξα παραπάνω. 

Παρ' όλο που θα περίμενε κανείς να μην έχει κόσμο λόγω της καθυστερημένης ανακοίνωσης, αντιθέτως το βιβλιοπωλείο ήταν ασφυκτικά αποπνικτικό από την έντονη πολυκοσμία. Τα μόλις 400 αντίτυπα που είχαν φέρει εξατμίστηκαν εν ριπή οφθαλμού, ενώ την ίδια τύχη είχαν και τα επιπλέον 200 που παρήγγειλαν επιτόπου. Φανταστείτε τον Rosa τώρα μέσα σε λίγη ώρα να πρέπει να υπογράψει όλα αυτά τα τεύχη, ενώ ο κόσμος να σπρώχνεται για να προλάβει την υπογραφή, και θα πάρετε μία πολύ μικρή εικόνα της κατάστασης που επικρατούσε. 

Λίγες ημέρες αργότερα, ήταν το επίσημο signing στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν οργανωμένα από την πλευρά των συντελεστών, ενώ εγώ αποφάσισα πως δεν θα την ξαναπατήσω, γι' αυτό και παρουσιάστηκα 2 ώρες νωρίτερα από την επίσημη έναρξη, με αποτέλεσμα να είμαι στους πρώτους ~10 από ένα σύνολο χιλιάδων θαυμαστών. Απλά φανταστείτε πως ο Rosa ξεκίνησε να υπογράφει στις 18:00 και τελείωσε τα μεσάνυχτα, 6 ώρες σερί. Επειδή όμως τραβάμε σε μάκρος με τις ιστορίες, μάλλον θα κάνω αναλυτικό post ανταπόκρισης της εκδήλωσης κάποια άλλη στιγμή. Προς το παρόν, δείτε τι άλλα απέκτησα εκείνη την ημέρα. 

Κόμιξ 100, 181 και ο κατάλογος της έκθεσης που μοιραζόταν δωρεάν στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Σε όσους έδιναν τον κατάλογο για signing, ο Rosa υπέγραφε δίπλα στην αφιέρωση που είχε κάνει για τα 15 χρόνια του περιοδικού, και πρόσθετε ένα μπαλονάκι από πάνω του, αφιερωμένο σε κάθε έναν που του το πήγαινε.

Από εκεί και πέρα, έχω ορισμένα ακόμα του Rosa. Επειδή ο Don έχει ξεκόψει πλέον με τους Έλληνες εκδότες (για λόγους που θα αναφέρω αναλυτικά άλλη φορά), του στέλνω προσωπικά ό,τι σκληρόδετες εκδόσεις βγαίνουν αφιερωμένες σε αυτόν. Μέχρι στιγμής του έχω στείλει την Βιβλιοθήκη Κόμιξ 1-5 και τους Επίγονους του Καρλ Μπαρκς. Προσφέρθηκε να μου στείλει χρήματα, όμως φυσικά αρνήθηκα. Αντιθέτως, όταν τον ρώτησα εάν γίνεται μαζί με τα βιβλία του να του στείλω και ορισμένα δικά μου για υπογραφή, δέχτηκε με χαρά. Και πατσίζουμε με αυτόν τον τρόπο. Από τότε, με κάθε δέμα που του στέλνω, βάζω μέσα και μερικά τεύχη, δικά μου αλλά και φίλων. Με αυτά και με εκείνα, έχω πλέον με σκιτσάκι:



Τα Χαμένα Επεισόδια, Οι Επίγονοι του Καρλ Μπαρκς, Ο Βίος και η Πολιτεία (αυτό το έστειλα παρ' όλο που το είχα υπογεγραμμένο, για να μου σκιτσάρει έναν Σκρουτζ) και την Βιβλιοθήκη ΚΟΜΙΞ #1. Το τελευταίο το δώρισα στη Λέσχη Φίλων Κόμικς στο Μοναστηράκι (Αγ. Ειρήνης 5). Όποιος θέλει να το θαυμάσει, μπορεί να περάσει από εκεί. Παρατηρήστε πως στο "ΑΓΑΠΗ" τράβηξε το Γ. Αυτό έγινε επειδή νόμιζε πως επρόκειτο για δύο διαφορετικές λέξεις και όταν το συνειδητοποίησε, θέλησε να το διορθώσει τραβώντας έτσι το πάνω μέρος του γράμματος. 


Για να κλείσουμε το κεφάλαιο Rosa, έχω ακόμα μία έκδοση υπογεγραμμένη. Πριν λίγο καιρό, μερικοί Γερμανοί fans αποφάσισαν να μαζέψουν και να εκδώσουν στα αγγλικά όλες τις ιστορίες που είχε φτιάξει ως fanzin ο Don Rosa πριν αρχίσει την ενασχόλησή του με την Disney. Αφού απευθύνθηκαν στο IndieGoGo, έβγαλαν δύο βιβλία με τις ιστορίες του, τα Pertwillaby Papers και Captain Kentucky. Όσοι έδωσαν τον οβολό τους για τη δημιουργία αυτών των βιβλίων, έλαβαν υπογεγραμμένο το ένα από τα δύο βιβλία συν μία αφίσα.





Παρακάτω βλέπουμε δύο Disney εκδόσεις, μία αμερικάνικη και μία ελληνική. Η μία είναι το Scrooge's Quest και η άλλη είναι ο Μύθος: Η οργή των Θεών. Το πρώτο είναι υπογεγραμμένο από τον σεναριογράφο Marv Wolfman που είχε έρθει στην Ελλάδα στο Comicdom Con Athens 2009, ενώ το δεύτερο είναι σκιτσαρισμένο από τον σχεδιαστή της ιστορίας, Cesar Ferioli.


   

Επίσης θυμάστε τους Επίγονους του Μπαρκς που ανέφερα πριν λίγο; Ε, ύστερα από τον Rosa, εστάλη στον Ferioli ο οποίος άφησε κι αυτός την υπογραφή του. Άντε, μόνο 8 σχεδιαστές έμειναν ακόμη για να ολοκληρωθεί η συλλογή



Τώρα μερικοί όχι και τόσο γνωστοί, όμως σε καμία περίπτωση αδιάφοροι δημιουργοί. Τα Αλμανάκο #63 & #64 έχουν υπογραφή και σκίτσο του Ινδιάνα Γκούφυ από τον Roberto Vian, τα Κλασικά #219 από τον σεναριογράφο Carlo Panaro, και η Ληστεία του Αιώνα από την Silvia Ziche.





Για τέλος άφησα το βαρύ πυροβολικό. Βέβαια δεν ξέρω κατά πόσον ακολουθεί τους κανόνες, όμως αφού είναι υπογεγραμμένο screw it, θα το δείξω όπως και να' χει. Και ας μην έχω πάρει τις υπογραφές ο ίδιος μιας και το έχω αγοράσει. Ο λόγος για το "Mickey Mouse in Color". 


Η έκδοση αυτή περιέχει μερικές από τις πιο κλασικές ιστορίες του Gottfredson, συμπεριλαμβάνοντας και την πιο διάσημη ίσως ιστορία του Μίκυ, την πρώτη εμφάνιση του Μαύρου Φαντάσματος. Το συνοδευτικό βινύλιο περιέχει μέρος της συνέντευξης Floyd Gottfredson - Carl Barks που δημιουργήθηκε αποκλειστικά γι' αυτήν την έκδοση, ενώ στις πρώτες σελίδες υπάρχει ιδιόχειρη υπογραφή των δύο αυτών δημιουργών, limited σε 3.000 αντίτυπα. Ο λόγος που είναι τόσο τεράστιο, είναι επειδή τα στριπς δημοσιεύονται στο original μέγεθος που είχαν δημοσιευτεί και την πρώτη φορά σε εφημερίδες. Επιπλέον επεξεργάστηκαν και χρωματίστηκαν εκ νέου, εξ' ου και ο τίτλος.

Η ράχη είναι υπερδεμένη ώστε να αντέξει για χρόνια διαβάσματος, ξαναδιαβάσματος, και αποθήκευσης στο ράφι σε όρθια θέση. Η Another Rainbow ευτυχώς δεν τσιγκουνεύτηκε στη βιβλιοδεσία, δένοντας τις σελίδες με επιπλέον κλωστή, φτιάχνοντας έτσι μία έκδοση τανκ όπως αναφέρεται και στην εισαγωγή. Γενικά είναι έκδοση υπερπολυτελείας, το μόνο που δείχνει τη φθορά του χρόνου είναι ένα κατά τόπους ελαφρό κιτρίνισμα στο έξω μέρος των σελίδων, και μιλάμε για έκδοση 20+ χρόνων. Το βιβλίο ζυγίζει περίπου 5 κιλά.

Όσον αφορά την τιμή, η Another Rainbow το κοστολογεί στα 250$. Μαζί με τα μεταφορικά, το 2009 που το αγόρασα, το μαλλί πήγε στα 300$, δηλαδή ~210€. Όσο περίπου κοστολογούνται δηλαδή τα πρώτα τεύχη ΚΟΜΙΞ από τους γνωστούς εμπόρους, για να μην πω και λιγότερο.

Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχια, πάρτε μία ενδεικτική φωτογραφία σε σχέση με ένα τυπικό Μίκυ Μάους, για να καταλάβετε για τι μεγαθήριο μιλάμε. Βλέπετε κατά σειρά το βιβλίο, το βινύλιο και τέλος τη σελίδα με τις υπογραφές των Barks - Gottfredson.






Αυτά τα ολίγα όσον αφορά τις υπογραφές. Θέλω να ελπίζω πως με την πάροδο του χρόνου θα αυξηθούν σημαντικά. Μείνετε συντονισμένοι για αφιέρωμα στα Non Disney υπογεγραμμένα κόμικς.